Gimp : basistechnieken

Vanaf heden zal er regelmatig uitleg gegeven worden omtrent de open-source variant van Photoshop, nl Gimp.

Dit programma kunnen we vinden op www.gimp.org

Vensters

Wanneer we Gimp opstarten, zal dit zijn met verschillende zwevende vensters. Het is echter handiger om in één venster te werken en dit doen we door in het menu onder ‘Vensters > Modus Enkel Venster’ deze optie aan te zetten.

Nieuwe afbeelding

Wanneer we een nieuw bestand aanmaken, is het handig om in het venster ‘Nieuwe afbeelding maken’ de geavanceerde opties te openen om zo bv een afbeelding met een transparante achtergrond te starten of om te kiezen welke kleurruimte we gaan gebruiken.

 

transparantie

We kiezen dan ook de grootte en de ligging van de foto en bevestigen met ‘Ok’. We krijgen dan bijvoorbeeld het volgende scherm te zien.

transparante-afbeelding

In dit voorbeeld hebben we gekozen voor een transparante achtergrond. Dit herkennen we aan het ruitjesmotief. De stippellijn rond de afbeelding geeft de rand van de laag aan. Het kan dus zijn dat deze rand kleiner is dan de uiteindelijke afbeelding.

Bestanden

Standaard werkt het programma met XCF bestanden. Wanneer we dus iets opslaan is het in dit formaat. Wanneer we naar een ander formaat iets willen opslaan, dan doen we dit d.m.v. de functie exporteren in het menu ‘Bestand’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s