Een RAW bestand bevat de oorspronkelijke (ruwe en onbewerkte) gegevens zoals die van de sensor komen van uw fototoestel en deze worden samen met de instellingen van de camera (bv sluiter, ISO, diafragma) in het RAW bestand weggeschreven. Achteraf zal de software deze instellingen toepassen op de afbeeldingsdata van de sensor die in het bestand zitten.
Dit formaat heeft enkele voordelen t.o.v. andere formaten :
- Het is ongecomprimeerd (behalve bij een zeer hoog aantal megapixels is er lichte compressie).
- Veel meer detail.
- Grotere kleurdiepte (meestal 12 bit of hoger / bij DSLR’s is dit doorgaans 14 bit). Het maximum is momenteel een 32 bit kleurendiepte.
- Veel meer mogelijkheden in de nabewerking omdat achteraf de instellingen van de camera voor een stuk gewijzigd kunnen worden.
Het nadeel van RAW is dat het geen standaard is. Elk merk heeft zijn eigen formaat. Adobe probeert om met het DNG formaat een standaard door te drukken, doch momenteel heeft dit niet zoveel succes. Er zijn enkele fototoestellen die rechtstreeks naar DNG kunnen schrijven, doch het is een minderheid.
Een ander nadeel is dat de RAW software wel correct moet werken of de RAW data wordt niet goed verwerkt en we krijgen dan afwijkingen in de bewerking.
Enkele programma’s & systemen die RAW ondersteunen : Mac OSX, IOS, Adobe Lightroom, Apple Aperture, Adobe Photoshop, Darktable, Lightzone, Google Picasa, Phocus (Hasselblad).